Размисли за студийната фотография

2020

Размисли за студийната фотография – интересна статия

Първите исторически факти за студийната фотография датират още от 1853 година, когато известен фотограф на портрети на име Турнашон (известен под псевдонима Надар), отваря свое студио за портретна фотография в Париж. По онова време портретната фотография набира сила и е един от най-известните жанрове, затова все повече и повече фотографи следват примера на Тураншон.

 

И така – студийната фотография е доста различна от външната такава, защото не може фотографът просто да връхлети в студиото и да започне да щрака. Подготвителната част отнема доста време, защото тук разковничето е, че този тип снимки не са спонтанни, а всичко трябва да е предварително премислено. Като цяло студийната фотография има няколко подразделения.

Едно от тях е Портретна фотография. Създаването и репродукцията на фотографски портрети може да се счита за една от първите наченки на използване на фотографията с комерсиална цел. Бележитият френски фотограф Дисдери изобретява процеса на излагане на  някалка образа на един негатив, което прави революция в портретната фотография. Той е и човекът, който популяризира снимките на известни личности. Днес портретните фотографии за една огромна индустрия както за професионалисти, така и за любители-фотографи.

Фотографията за реклама или т.нар. Продуктова фотография е друг клон от студийната фотография. Началото на продуктовите снимки е още от 1850 г. Разчитайки на множеството техники на печат и прозвеждането на фотоси с прекрасно качество, фотографията става доста силен инструмент в рекламата. Преди много години снимката на продукт общо взето е била просто снимка, но днес, вземайки предвид техническите възможности, които само еволюират, рекламната фотография се е превърнала в нещо изключително важно за бизнеса.

Най-известният вид студийна фотография е модната. Тя започва да се развива сравнително късно – 60-те и 70-те години на 20 век, когато всъщност се развива и цветната фотография като цяло.

За да имате свое фотографско студио, е добре да прецените къде да бъде то с оглед на светлината, която получавате. Разбира се, ще трябва да имате и подобаващ фотоапарат към който да имате всичко необходимо като аксесоари. Различните обективи и филтри са нещо, което задължително трябва да присъства в студиото ви. Не забравяйте и подходящ компютър, който да издържа на работа с фотообработващи програми, скенер, принтер и всякакви други подобни офис-джаджи, които ще ви трябват, за да изкарате снимките. Това в случай, че сте фен на дигиталната фотография. Иначе ви е нужна една тъмна стаичка, където да проявявате филмите.

Без допълнително осветление не бихте могли да направите каквото и да е. Осветлението до някаква степен зависи и от това на какъв фотоапарат сте се спрели, както и от големината на нещата, които ще заснемете. Каквото и осветление да изберете, аранжирайте студиото си така, че да можете да използвате слънчевата светлина колкото се може повече.