Как да изберем правилните трапезни столове и маси

2020

Столовете за кухня, или познати като трапезни столове, на пръв поглед изглеждат моногамни, без специфики, но това всъщност съвсем не е така.

Само като се замислим за размерите и можем да кажем, че са най-различни…
Същото важи и за трапезните маси.

Средният размер
Повечето маси за хранене са високи около 30 инча, със средна ширина от 36 до 42 инча. Въпреки че това може да не изглежда като голяма разлика, шест инча могат да имат положителен или отрицателен ефект върху една стая. Ако абсолютно не ви се налага, избягвайте маси, които са по-малки от 30 инча, тъй като нещата са малко срамежливи, ако имате заети всички столове.


Кръгла или квадратна?
Въпреки че квадратните маси обикновено са за предпочитане, ако ви харесва външният вид на традиционна квадратна маса, която може да побере четирима души, но знаете, че понякога гостите идват при вас, помислете за покупката с допълнителен чаршаф, който можете да добавите и имайте два допълнителни стола, които можете да съхранявате в резервна стая.

Екстра размер
Ако имате килимче под масата в трапезарията, той трябва да бъде поне четири фута по-широко и по-дълго от масата. Никой не обича да седи на стол на пода или половината от килима.
Освен това, ако имате голям полилей, вашата трапезарна маса трябва да бъде с 12 инча по-широка. Това балансира стаята и гарантира, че никой не удря главата си, когато става от масата.

Това е положението с размерите на масите, но какво можем да кажем за размерите на столовете?

Столовете трябва да съвпадат с размера на масата. Нещо повече, ако обитателят на домакинството е по-пълен, то определено трябва да помислите за трапезни столове, които са по-здрави, издържащи на съответното тегло на обитателите.

Не са изключва варианта и да се изработят столове по поръчка.

Широчината на седалката с размер 55 см е най-често срещаният размер, което означава, че това е  добър размер за стол без подлакътници, но нека размера да не Ви ограничава.

Ако трапезната Ви маса е по-голяма, този размер столове не би бил удачен, като вариант.

Гледайте широчината на седалката да е между 50 – 60 см.

Височината на самият стол също е важна.

Относно височината на седалката, при един трапезен стол тя трябва да бъде около 45-48 см. За височината при трапезните маси е важно да се опитате да оставите поне 30 см между горната част на седалката на стола и плота на масата. Трапезните маси обикновено са с височина 75-78 см.

 

Дизайнът определия и самата дълбочина на трапезните столове .  Модели с изнесени назад крака, извити облегалки или декоративни елементи на гърба на облегалката могат да заемат значително по-голямо място.

Днес  по-разчупените столове, с огромен обем, са интересни дизайнерски решения, но от Вас зависи, дали желаете да сте традиционалист, или да сте модерен.