Хидроизолация за банята

Всеки собственик на апартамента, който е на етап ремонт на банята, се интересува от въпроса за хидроизолацията. Това се дължи на факта, че постоянният контакт с влага може да унищожи дори бетон, тухла или метални субстрати, да не говорим за дърво или гипсокартон. По този начин хидроизолацията в банята е в основата на основен ремонт и нейното качество играе ключова роля в защитата на носещите конструкции.

Наред с други неща, правилно изпълнената хидроизолация елиминира такива проблеми като проникването на влага в помещението отдолу. За мнозина наводненията на съседите са основен кошмар, а основната опасност за това идва от банята. Изолацията ще реши този проблем и в случай на непредвидена ситуация, влагата просто ще се натрупа във вашата баня, без да прониква в помещенията отдолу или отстрани. В допълнение, хидроизолацията се използва в редица случаи.

Какви места се нуждаят от хидроизолация?

Ако живеете във висока сграда, тогава в случай на теч в банята, вашите съседи ще страдат преди всичко. Само пет до седем литра вода са достатъчни, за да достигнат до долния етаж. Следващата опасност се крие във факта, че при сериозен поток вода ремонтът ви ще бъде развален – ако подът и стените в стаите, съседни на банята, не са водоустойчиви, значи имате проблеми.

В тази връзка е необходимо не само внимателно да се хидроизолира пода на банята, но и да се обърне внимание на стените. На първо място, това са ъглите, под които трябва внимателно да изолирате с хидроизолационен разтвор.

Ако живеете на първия етаж, тогава рискът от наводняване на съседите е значително намален – ако водата излезе от вашата баня, ще направи проблеми само на вас. Въпреки това има шанс да бъдете наводнени и за да предвидите тази точка, можете да направите хидроизолация в банята.

Експертите съветват по принцип да не пестите от хидроизолация и ако има такава възможност, е по-добре да положите в  помещението напълно, тоест да приложите хидроизолационни материали на пода и всички стени дори и тавана. Не забравяйте, че подобна изолация не само ще се превърне в бариера за водата, но и няма да позволи гъбички, плесени и влага да се заселят във вашата баня.

Независимо кой вариант ще изберете –  струва си да се помни, че хидроизолацията на следните зони е задължителна:

Където е монтиран всеки водопроводопроводен уред: мивка, душ, вана или тоалетна. В тези зони влагата действа постоянно, освен това съществува риск някои съединения да ви изпуснат;

Където има канализационни тръби и щрангове.

Където се свързват водопроводните единици.

Видове материали за хидроизолация

Очевидно е, че за различните материали, които изискват защита от вода, се използват различни видове хидроизолация. За да може тази работа да продължи бързо и ефективно, има десетки хидроизолационни материали от много видове и също се използват различни технологии.

На първо място, хидроизолационните материали се избират въз основа на мястото на полагане – на закрито или на открито. Ако е необходимо да изолирате баня в частна къща, ще бъде логично да помислите и за външна изолация. След това трябва да определите дали мярката за защита от вода е първична, тоест по време на строителството, или вторична – по време на ремонта.

Специалистите отбелязват, че ако първичният хидроизолационен слой е станал неизползваем, не се препоръчва върху него да се нанася втори защитен слой. Извадете внимателно отлежалия хидравличен материал и след това нанесете нов.