Какви данъци трябва да заплатим при покупка на имот

Ако сте решили да продадете имота си, то е време да подготвите документите за това.

Преди да почнете подготовката, Ви съветваме да се обърнете към нотариус, който ще Ви изготви списък с документи и който ще Ви насрочи дата за изповядване на самата сделка.

Ето и какви разходи по имотната сделка ще трябва да заплатите:

  • местен данък за придобиване на имот към съответната община по местонахождение на имота;
  • такса за вписване към Агенцията по вписвания;
  • нотариална такса за изповядване на сделката към нотариуса.

Важно е да кажем, че за 2020 г. местният данък за придобиване на имоти на територията на гр. София и гр. Варна е в размер на 3%.

при цена на имота от 50 001 до 100 000 лв. нотариалната такса е 480,50 лв. + 0,5 на сто за горницата над 50 001 лв.; при цена на имота от 100 001 до 500 000 лв. нотариалната такса е 730,50 лв. + 0,2 на сто за горницата над 100 001 лв.

Един друг важен въпрос ни задават често, а именно: Кой трябва да поеме разходите по покупката и продажбата на имот? Купувачът, или продавачът?

Неписано правило гласи, че всички разходи при покупка на имот трябва да се поемат от купувача, но практиката и реалността показват, че често разходите се поделят наполовината от такса вписване и нотариалната такса.

Финални думи. Важно е да се срещнете с нотариус предварително, да уточните удобна дата за Вас и Вашият купувач, както и да имате предвид, че нотариусите работят в работно време, т.е. ще трябва да си освободите един работен ден за самата сделка.

При Нотариус Маркова, в случай че сте в град Бургас, нещата стават много лесно, удобно и приятно. Ако сте в друг град, съветът ни е да потърсите мнение за добри нотариуси и да сключите сделката там, където най-малко ще  ви мотаят.

Успех и до нови срещи!